Wysłany: 28-07-2010, 18:49 FOTOGRAFIA STUDYJNA NA POTRZEBĘ STRONY INTERNETOWEJ
Cześć cześć!
Jestem w trakcie otwierania sklepu internetowego.
Potrzebuję fachowej porady związanej z bezcieniową fotografią studyjną (głównie praca na manekinie).
Chciałabym ograniczyć się do jak najmniejszego nakładu pracy nad zdjęciami w Photoshopie.
Otóż chciałabym zakupić oświetlenie i akcesoria niezbędne do uzyskania idealnie białego tła.
Czytałam trochę o tym ale nie za bardzo orientuję się jaki rodzaj lamp jest najlepszy do uzyskania wyżej wymienionego efektu.
Co wybrać softbox czy parasolkę? co jest lepsze do dokładnego oświetlenia całej sylwetki?
Czy potrzebne będzie dodatkowe doświetlenie?
Czy używać tła dyfuzyjnego?
chciałabym zmieścić się tak w ok 3 tyś zł.
Dodam, że pracuję na kompaktówce LUMIX G1.
Będę ogromnie wdzięczna za każdą dobrą poradę :)
Pozdrawiam
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-07-2010, 23:58
Jesteś pewna że chcesz odzież fotografować w sposób bez cieniowy?
Może jednak warto, aby był cień na fotografowanej odzieży? :)
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .
Jeżeli będą jakieś delikatne cienie na ubraniach to w niczym nie przeszkadza, bardziej zależy mi na uzyskaniu białego tła właśnie bez cieni.
do oświetlenia manekina zastanawiam się nad zestawem oświetlenia stałego np:
http://www.accord-foto.pl...-85W_p2897.html
który zamierzam zakupić.
Tylko teraz nie wiem czy wybrać białe tło dyfuzyjne czy polipropylenowe... a może jeszcze jakieś inne?
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-07-2010, 22:04
Na tło potrzeba lamp, których światło można ukierunkować. Parasolki dają zbyt szeroki kąt padania światła. Lepszy softbox albo chociażby czasza. Oczywiście można stosować zastawki, ale to w Twoim wypadku będzie nie ekonomiczne.
Daj sobie spokój z tymi świetlówkami, zainwestuj raz a dobrze w lampy błyskowe. Dlaczego? Przeczytasz na forum :)
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .