Wysłany: 16-07-2010, 13:19 problem z kolorami w studio
Witam!
Zajmuję się fotografią produktową, głównie odzieży i mam problem z doborem kolorów bardzo często zdarza się, że jest duża różnica w odwzorowaniu kolorów głównie pastelowych, brązy i zielenie a także czerwienie przeważnie wystarczy, że skoryguję w ACR obraz za pomocą suwaka tint ale w tym momencie białe tło staje się praktycznie zielone. Może ktoś wie czym to jest spowodowane i ma jakieś pomysły jak inaczej wyeliminować te rozbieżności. Dodam jeszcze, że wykorzystuję Canona 50D a do oświetlenia 2x softbox 60x90 nie ma też jakiegokolwiek innego oświetlenia które mogłoby wpływać na barwę.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2010, 18:21
Ustaw własny BALANS BIELI wg instrukcji aparatu.
Pstrykasz białą kartkę i to ustawiasz jako źródło balansu.
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2010, 21:02
FFS, to nie takie proste. Mam 2 aparaty, K20 i K200 Pentaxa. Statyw, lampa błyskowa, balans na szarą kartę, zapis do RAW. Na komputerze ten sam kadr ma nieco inne odcienie. Zrobiłem też próbę przy świetle dziennym, to samo. Myślę że jest to kwestia tego w jaki sposób są reprodukowane kolory przez matrycę.
A jeśli to jeszcze coś innego, to nie wiem. Ale sam chciałbym rozwiązać ten problem a nie bawić się suwakami w Camera Raw i PS.
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-07-2010, 21:28
W ACR nie suwak w tint tylko próbnik balansu bieli. Zaznaczam 200 zdjęć z sesji i jednym kliknięciem ustawiam BB dla wszystkich. Można go zmieniać do woli.
Ogólnie mam w Canonie problem z BB ale się przyzwyczaiłem.
Myślę że jest to kwestia tego w jaki sposób są reprodukowane kolory przez matrycę.
Bo nie muszą być reprodukowane tak samo - od tego masz CMS (Color Management System) żeby na końcu wyszło prawidłowo. Jeżeli Ty to robisz ręcznie czy liczysz na prawidłowy WB to musisz się douczyć a nie szukać problemów w sprzęcie.
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2010, 11:52
No dobrze, ale co powiesz na to że fotografując przedmiot w kolorze np. zielonym, na zdjęciu jest żółty? I to widać już na ekranie aparatu. Większość barw jest reprodukowana prawidłowo i nie muszę nic z tym robić. Niektóre się sypią i nie wiem jak to ugryźć.
Może powinienem zainteresować się kalibracją komputera pod konkretny model aparatu?
Wysłany: 28-07-2010, 00:23
I douczyłem się :) Camera Profile w ACR. To takie banalne, jak mogłem nie wpaść na to wcześniej? :)
To syndrom czasów powszechnej fotografii - najpierw praktyka bo się kupuje aparat i od razu po wyjęciu z pudełka robi nim zdjęcia, a potem teoria - i to zazwyczaj douczamy się tylko tego co nam nie wychodzi. A to co nam wychodzi, zakładamy że znamy wystarczająco dobrze i nawet nie wpadniemy na to że można lepiej.