Przeszukuje sieć od dłuższego czasu i jakoś nie znalazłem nic konkretnego.
Szykuję się do sesji zdjęciowej zestawów meblowych. Mam poważny dylemat światło stałe czy ciągłe za około 3 - 4 tys. Wiele osób pisze o nagrzewaniu się pomieszczeń i dużym zużyci prądu przy świetle stałym no może to jest problem przy wysokim magazynie i gotowości na koszty. Zresztą czy np: Link do lamp -takie lampy mają z tym problem? Ma ktos może takie i jakies doświadczenia z nimi związane?
Pytanie co będzie lepsze do oświetlenia np zestawu mebli. dodam że zdjęcia później pójdą przede wszystkim do szparowania a aranżacje w większość w Photoshopie. Chodzi mi o uzyskanie jednolitego oświetlenia i kolorystyki na powierzchni. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych (-;
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-04-2010, 23:15
Wynająć zawodowego fotografa. Wyjdzie taniej i na pewno lepiej.
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .
Tak... no to pomocna odpowiedź nie ma co, każdy jakoś zaczynał a i profesjonalnych fotografów w moim miasteczku na pęczki także poproszę o jakąś wskazówkę kogoś kto ma doświadczenie...
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-04-2010, 16:33
No to kolejna podpowiedź: nauczyć się fotografii. Na forum był już wątek o drzwiach. To trudny temat do zdjęć i nie ma jednej recepty. Przyda Ci się wiedza o odbiciach, kątach padania światła, sposobach modyfikacji strumienia świetlnego i takie tam. . . aby wyszło profesjonalnie.
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .
Dzięki za info o wątku z drzwiami na pewno go odnajdę. Nie zakładaj że nie znam się na fotografii tylko dlatego że pytam. Nie mam doświadczenia w studiu a biegam z aparatem od jakiś 20 - 25 lat. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki...
Wysłany: 20-05-2010, 20:33 Re: Stałe vs błysk a meble
viola napisał/a:
banholio napisał/a:
Mam poważny dylemat światło stałe czy ciągłe za około 3 - 4 tys.
Nie mogłam się powstrzymać
Taaa śmieszne w temacie jest błysk vs stałe . Zdecydowałem się na błysk jednak.
high contrast
Wysłany: 02-09-2010, 11:49
Jeśli się decydować na światło studyjne to zdecydowanie błysk. Ostatnio pojawiły sie jednak ciekawy lampy Quantuum wyposażone w światło stałe, ale wiadomo, że nie jest to to samo co błysk. Jesli już to quantuumowski błysk :) bardziej uniwersalne w wykorzystaniu.