Wysłany: 29-04-2010, 15:37 2.8 17-70mm do studia czy 2.8 70-300 plener
Mam wielki dylemat i mam nadzieję że ktoś mi pomoże chce zakupić 2 obiektywy
zastanawiam się czy lepszy bedzie jaśniejszy w plener czy ciemniejszy 2.8 70-300 czy 4.5 ?
czy do studia jaśniejszy czy ciemniejszy 2.8 17-70 CZY 4.5 ? (PRACUJE Z LAMPAMI 400W)
nie mam FUNDUSZY żeby kupić 2 jasne więc proszę o rade :)
Długi obiektyw w plenerze jak najjaŚniejszy, mogłabyŚ nawet coŚ jaŚniejszego bez zooma poszukać za cenę poniżej 1800pln. W studio jakikolwiek przyzwoity obiektyw da radę przy twojej mocy lamp (o ile to 400W to tak naprawdę 400Ws a nie jakieŚ słabsze Światło stałe).
Zgadzam się z dzikigąsiorem. W plenerze jak najjaśniej a w studio i tak się przymyka więc nie ma sensu kupować obiektyw tylko do studia bardzo jasny, lepiej kasę z jasnego do studia wykorzystać do jasnego spacerzooma.
_________________ Zagorzały Pentaxianin.
K200D + kilka słoików + lampy studyjne firmy Elemental (UK)
Coś więcej z mojego pstrykania: http://geeker.jalbum.net/
Zgadzam się z dzikigąsiorem. W plenerze jak najjaśniej a w studio i tak się przymyka więc nie ma sensu kupować obiektyw tylko do studia bardzo jasny, lepiej kasę z jasnego do studia wykorzystać do jasnego spacerzooma.
Potwierdzam , ale do studia to obiektyw nie za krótki w zależności od wielkości matrycy bo będą przerysowania.
maxon52, LOL.Nieźle pojechałeŚ. Mam nadzieję, że się Viola nie zezłoŚci. Moje studio to POKÓJ-pracownia o najdłuższym boku 430cm. Chyba zainwestuję w skarbonkę i zacznę zbierać na wynajem hangaru. Na razie nie płaczę bo bardziej kusi mnie plener.