Forum Fotografii Studyjnej Strona Główna Forum Fotografii Studyjnej
Fotografia Studyjna - wiedza dla każdego!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdjęcia reklamowe - drzwi
Autor Wiadomość
polo1977 
polo1977

Wysłany: 05-03-2010, 21:15   Zdjęcia reklamowe - drzwi

Witam Wszystkim
Potrzebuję Waszej rady. Muszę dobrać właściwe oświetlenie do fotografowania dużych przedmiotów t.j. drzwi tak aby obiekt był równomiernie oświetlony a zarazem się nie błyszczał. Co Waszym zdaniem byłoby najlepsze. Proszę o radę.

El_Filippo 

Wysłany: 05-03-2010, 23:21   

Zlecić pracę zawodowemu fotografowi i otrzymać profesjonalne zdjęcia, które zapewnią dobrą sprzedaż.

polo1977 
polo1977

Wysłany: 07-03-2010, 18:50   

Witam
To jest jakieś wyjście, ale ja też chcę się czegoś więcej nauczyć. Aparat nie jest mi obcy od ponad 8 lat - fotografuję głównie przyrodę. Robiłem takie foty wcześniej przy świetle dziennym i wychodziły przyzwoite ale niestety nie zawsze jest dobra pogoda do tego typu zdjęć, Znajomy chce trochę zainwestować i kupić jakieś oświetlenie do tego typu fotografii ze względu na własna wygodę. Więc ponawiam prośbę o pomoc związaną z doborem oświetlenia, które umożliwi mi fotografowanie drzwi bez pojawiania się niepożądanego efektu odbijania światła na drzwiach. Są to typowe drzwi, które można kupić w OBI za 200 -300 zł.
Pozdrawiam

El_Filippo 

Wysłany: 07-03-2010, 19:39   

Kup kilka książek do fotografii i ucz się. Do tego typu zdjęć trzeba już mieć pewną wiedzę, którą w zależności od modelu drzwi różnie się stosuje. Nie ma gotowego przepisu.

polo1977 
polo1977

Wysłany: 08-03-2010, 18:59   

Masz rację El_Filippo od tego powinienem zacząć. Miałem nadzieję że na początek ktoś mi poradzi jakiego użyć oświetlenia aby nie wyrzucić niepotrzebnie pieniędzy.Pozdrawiam

El_Filippo 

Wysłany: 08-03-2010, 22:34   

Tylko widzisz, możemy zrobić Ci listę sprzętu. Tak samo jak każdy wie że aby polecieć w kosmos, potrzeba silnika rakietowego o dużym ciągu. Ale czy wiesz jak wykorzystać ten sprzęt? Jak ustawić aby otrzymać optymalne efekty na fotografii? To nie jest proste. To czasem dużo nauki i lata praktyki. Pewnie że można stanąć z aparatem na wprost, zaświecić z lewej i prawej i jakoś wyjdzie zdjęcie. Może jednak być nie wystarczające aby zapewnić odpowiednią sprzedaż.
Tak więc masz dwa warianty: nauczyć się fotografii albo zlecić pracę fotografowi.

Grzegorz 
Zaawansowanie amatorski

Wysłany: 09-03-2010, 02:32   

albo trzeci: uprzeć się i zrobić to tak jak potrafisz i mieć zdjęcia drzwi, które nie koniecznie będą się nadawać i wtedy znajomy wyjdzie z siebie a potem.... przez drzwi :lol:

Odpowiedz do tematu