witam
mam pytanie: jak zrobić portret kogoś z papierosem zakładając, że osoba stoi an face i trzyma papierosa przed sobą. wiadomo, że żeby dobrze oświtlic dym, nalezy światło umieścić z tyłu, czyli między dymem a tłem, jednak tutaj nie mam takiej możliwosci, więc jak? z boku? czy to będzie ten sam efekt?
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-04-2008, 00:40
Chyba nie ma jednego sposobu na dymka:) Jak Darek pisze, ternuj, trenuj...
A na poważnie to ja kombinowałem kiedyś z jedną lampą z boku i przodu i wyszło ok, ale dym był z cygara więc gęsty i piękny.
Wysłany: 27-11-2009, 16:22
ustaw modelke przed obiektywem
za glowa modelki ustaw swiatłem punktowym
z przodu za[ewmoj glowne oswietlenie modelki i ustaw nieco na prawo od aparatu
poza tym parametry
obiektyw 120mm
1/60sec
f11
lampa błyskowa
iso 100
powinno wyjsc calkiem nieźle
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-11-2009, 01:50
Barthas - czy Ty naprawdę potrzebujesz mieć szczegółowe ustawienie do tak prostej sceny? Czy tylko potrafisz się naśmiewać i uważać za kogoś wielkiego ? Dobry fotograf umie wyobrazić sobie scenę - została opisana bardzo dobrze. Szczegóły techniczne jak migawka czy przesłona nie są istotne, bo żaden profesjonalny fotograf nie zapamiętuje takich drobiazgów, gdyż to się dobiera w miarę potrzeby.
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .
El_Filippo nie , ja staram sie rozwinac ta forum , zeby bylo na nim wiecej osob. A napewno wiecej osob przyjdzie zobaczyc to na obrazku , niz wyobrazac sobie to tak jak taki dobry fotograf jak ty. Ja sie za nikogo nie uwazam. Nie umiem robic zdjec.
Jeżeli chcesz pójść na łatwiznę, to kup z allegro produkt w dziale zakręcone - krople które tworzą sztuczny,gęsty dym papierosowy - poszukaj sobie tego
dym dobrze również wychodzi, kiedy podświetlisz go z boku, tutaj przykład autorstwa mojego syna, na zdjęciu moja skromna osoba:
http://www.occur.pl/image,ffbe77cfff.html
viola Pomogła: 4 razy Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 404 Skąd: warszawa
Wysłany: 05-02-2010, 10:18
pitmitchel, świetna fotka!!! kiedy ja taka zrobie. Super
pitmitchel, świetna fotka!!! kiedy ja taka zrobie. Super
fotę zrobił mój 16 letni syn, wygrała ona bilet na koncert STOMP , gdzie sponsorem była firma Desperados ;) tutaj blog mojego syna :
www.dominikswierkot.pl
viola Pomogła: 4 razy Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 404 Skąd: warszawa
Wysłany: 07-02-2010, 19:02
pitmitchel, zatem trzeba Ci pogratulować utalentowanego syna