Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Paź 2007 Posty: 140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2008, 11:41 Wyłączność na iStockphoto - czy warto?
Na czym to polega? Czytam umowę i nie bardzo rozumiem tej wyłączności.
Czy po przejściu na wyłączność na tym stocku nie mogę sprzedawać swoich - innych nie wysłanych na stocka - zdjęć?
Jeśli jakaś redkacja zamówi u mnie zdjęcie na podstawie umowy o dzieło to mogę dla nich pracować czy nie?
Tu umowa o dzieło wyłącza wyłączność:) Ale nie wiem czy dobrze rozumiem.
Postanowienia dotyczace Zawartosci Wylacznej
W niniejszej Umowie termin „Zawartosc Wylaczna” oznacza (odpowiednio dla Dostawcy) razem lub osobno: (i) Zawartosc Graficzna i Flash i/lub (ii) Zawartosc Filmowa; w kazdym przypadku wraz z (iii) informacjami opisowymi i innymi informacjami, dokumentami (takimi jak zgody na wykorzystanie wizerunku modela lub pozwolenia na publikacje) lub, zaleznie od przypadku, oprogramowaniem zwiazanym z Zawartoscia Graficzna i Flash oraz Zawartoscia Filmowa (zbiorczo okreslanymi jako „Zawartosc”) lub w inny sposób wymaganym w celu umozliwienia iStockphoto wykorzystania potencjalu handlowego udzielonych praw do Zawartosci („Informacje opisowe”). Zawartosc Wylaczna nie moze obejmowac: (1) Zawartosci tworzonej na podstawie umowy o dzielo i innych podobnych umów lub powstalej na konkretne zlecenie dzialajacego w dobrej wierze klienta Dostawcy udokumentowane pisemna umowa, zgodnie z która Zawartosc dostarczana na takie zlecenie jest przeznaczona do osobistego uzytku klienta i nie moze podlegac odsprzedazy ani byc przedmiotem licencji udzielanych innym osobom lub podmiotom, za wyjatkiem stopnia do którego w takiej zawartosci Dostawca zachowuje jakiekolwiek prawa royalty-free wymienione w Umowie licencyjnej dotyczacej zawartosci; (2) Zawartosci tworzonej z przeznaczeniem do celów „redakcyjnych”, za wyjatkiem stopnia, do którego Dostawca zachowuje w takiej Zawartosci jakiekolwiek prawa royalty-free wymienione w „Umowie Licencyjnej dotyczacej Zawartosci”, przy czym za cele „redakcyjne” uznaje sie wylacznie wykorzystywanie zawartosci wizualnej do ilustrowania tresci o tematyce ogólnej i specjalistycznej w celach informacyjnych, dokumentacyjnych lub dziennikarskich (ale nie reklamowych); (3) Zawartosci bedacej przedmiotem obrotu prawami („Rights Managed”), która jest zdefiniowana jako Zawartosc tworzona przez Dostawce i licencjonowana za oplata w oparciu o jedno lub wiecej licencjonowanych zastosowan i dla której sledzona jest historia uzytkowania; (4) Zawartosci nalezacej do kategorii aktualnie nie oferowanej do sprzedazy przez iStockphoto (takiej jak autonomiczne pliki audio); (5) innej Zawartosci wyraznie wskazanej przez Dostawce i uzgodnionej z iStockphoto jako Zawartosc niebedaca Zawartoscia Wylaczna.
ShyMan76
Wysłany: 26-02-2008, 11:52
Wyłączność na iStockphoto dotyczy jedynie tego że nie możesz:
-sprzedawać W OGÓLE zdjęć na innych stockach które sprzedają zdjęcia w licencji royalty free
- nie możesz sprzedawać zdjęć które są na stocku w inny sposób
To że jesteś exclusive oznacza że Ty oraz Twoje zdjęcia dostępne są jedynie na iStocku.
Jeśli redakcja zamawia od Ciebie materiał to już nie jest model royalty free.
Tak samo jeśli staniesz się fotografem Corbisu czy Gettys Images możesz dla nich robić zdjęcia w modelu Royalty Managed.
Z mojego punktu widzienia ta wyłączność się opłaca. Nie muszę wykonywać 3 razy tej samej pracy wrzucając zdjęcia na ileś stocków, a to że jestem exclusive powoduje to iż mam zupełnie inne stawki za ściągnięcie zdjęcia (w tej chwili dokładnie 2 razy więcej niż nieekxlusive). Oczywiście jeśli będziemy operować pojedyńczymi stawkami typu 20 a 40 centów ta róznica nie wydaje się duża, ale jesłi uzmysłowimy sobie np. różnicę między 1500 a 3000$ miesięcznie to zastanówmy się czy na innych stockach faktycznie zarobimy te 1500 $ różnicy biorąc równiez pod uwage dodatkową pracę jaką trzeba wykonać aby wszystkie zdjęcia wgrywać 3-4 razy...
Bardzo wątpię w to czy opłaca się na samym początku przygody ze stockami być na wyłączność na IS. Być może jest to opłacalne i bardzo wygodne gdy już jesteśmy na wyższym poziomie, przynajmniej na srebrnym. Na początku gdy nasze portfolio nie jest duże bezkonkurencyjny jest Shutterstock. Przynajmniej w moim przypadku 50% wszystkich przychodów mam z SS.
ShyMan76
Wysłany: 04-03-2008, 17:42
Zauważ że samo bycie exclusive już oznacza że jesteśmy na wyższym poziomie. Całkowicie na początku na exclusive nie da się przejść. To że 50% jest z shuttera nie oznacza że po przejściu na exclusive może się okazać że masz dzięki temu dwa razy więcej niż z shuttera i z wszystkich innych. Z tego co wiem (ostatnio mi się to potwierdziło) istock jednak bardzo promuje zdjęcia exclusive'ów.
Przeczytałem już kilka artykułów na anglojęzycznych stronach nt przejścia na exlusive w IS i opinie są różne, jednak jeżeli weźmiemy pod uwagę same przychody to w chwili obecnej nie opłaca się bycie exclusive. Jednak sporo fotografów ceni sobie sprzedaż exclusive na IS z różnych powodów:
- większa kontrola nad zdjęciami
- większa ochrona prawna
- najróżniejsze przywileje i promocje
Musimy też pamiętać, że sprzedaż exclusive na IS to również znacznie niższe koszty prowadzenia działalności. Profesjonaliście nie wysyłają osobiście fotografii do banków zdjęć. Mają od tego ludzi.
Są również negatywne opinie tego typu, że nie powinno się wkładać wszystkich jajek do tego samego koszyka. Muszę się z tym zgodzić, jednakże pozycja IS na rynku jest bardzo mocna i raczej nie grozi im utrata pozycji lidera w najbliższym czasie. Nawet nie tak dawno Yuri Arcurs mocno skrytykował strategię którą prowadzi SS. Pisał nawet, że jeżeli nie zmienią swojej polityki sprzedaży zdjęć to wkrótce IS może zostać monopolistą na tym rynku. A główną siłą IS są... fotografowie. Bardzo wielu, bardzo dobrych sprzedaje zdjęcia tam na wyłączność.
W maju na SS zostanie wprowadzony nowy cennik. Zobaczymy, może będziemy świadkami jakiś radykalnych zmian.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Paź 2007 Posty: 140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-03-2008, 10:45
victoo napisał/a:
kolan napisał/a:
Wygląda na to, że po kilku dniach bardzo opłaca się pracować wyłącznie dla jednego stocka:)
możesz podać jakieś jakieś liczby, porównania...
Po prostu po "przejściu" odnotowałem znaczny skok ściągnięć. Zbierałem, zbierałem (ponad pół roku) te ściągnięcia do wymaganych 250, a teraz, raptem tydzień po akceptacji mojego zgłoszenia do programu mam o 42 więcej...
Kolan, Twoja sytuacja kusi do przejścia na EX. Obserwuję na bieżąco opinie starszych wyjadaczy, którzy coraz częściej rezygnują z wyłączności na iS, zmniejsza się tam ilość DLi, coraz częściej też kupowane są grafiki zamiast zdjęć.
Osobiście uwielbiam SS, akceptacja zdjęć jest większa niż w innych stockach, zdjęcia sprzedają się w miłym tempie. Jedyne co zniechęca to ceny w tym banku.
Wracając do iS, jeśli jest się tam od conajmniej 2 lat, albo potrafi robić sensowną graficzkę, klucz do sukcesu mamy w garści. Nowi współpracownicy iS mają poważny problem z wybiciem się, a raczej zaledwie pokazaniem, giną wśród tysięcy innych autorów prac.
Powiedz w jaki sposób udało Ci się tam dobić tych 250 DLi i w jakim czasie. Mi daleko nawet do 50-iu :D Jak sytuacja wygląda obecnie?
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-11-2009, 17:49
Obecnie... jest coś ponad 15000 dlsów:)
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-11-2009, 21:20
Tylko pogratulować :D
greg801
Wysłany: 28-01-2010, 11:03
Witam
Fajne to forum
Warto byc w Istocku , sam jestem tam i mam status EX,
ostatnio była podwyzka więcej płacą
A zdjecia akceptują juz po 2-3 dniach roboczych.
pozdr
El_Filippo Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 257 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-2010, 17:37
Istock ma dobre stawki za licencje rozszerzone. Jeśli jest się dobrym fotografem, ma się chodliwe zdjęcia, to myślę że wyłączność dla Istock jest bardzo opłacalna.
_________________ Nic co ludzkie nie jest mi obce. . .