jaki filtr BW do PS polecacie, ja ostatnio ściągnąłem super filtry i jeden z nich nazywa się alienskin. Filtr na tyle jest super uniwersalny gdyż możemy obrabiać w nim biele i czernie również ostrości tak jak w camera raw do PSa. W dodatku możemy przebierać w różnych rodzajach BW w zależności od cyfrowego odpowiednika różnych klisz BW i jedną z najczęściej stosowanych w analogach klisz BW jest TRiX. Program właśnie umożliwia korzystanie z ogromnej gamy takich cyfrowych odpowiedników, gdzie przy kliknięciu tylko na wybrany już widzimy efekty jakie są nanoszone itp.
A ja polecam Silver Efex Pro Nik Software. Rewelacyjna kontrola nad każdym aspektem konwersji B&W. Zresztą, polecam wszystkie plug-iny Nika - są świetne i naprawdę przydatne.
Są plug-iny darmowe i komercyjne... Niektóre komercyjne zblizają się cenowo do kosztu samego hosta...
Tu masz stronę wspomnianego przeze mnie Nik Software:
http://www.niksoftware.com/index/en/entry.php